Śledziowe jajeczka

Jajko to znak życia, które jest na każdym poziomie rozwoju dzisiejszej cywilizacji, jest jedynym pretekstem do życia i rozwoju człowieka.



Składniki:

Filet śledziowy matiasy  3 szt.
Mleko ½ szklanki
Twaróg tłusty 40 dag
Śmietana gęsta ½ szklanki
Masło 3 łyżki
Sól i pieprz do smaku
Cukier do smaku
Chrzan  tarty 2 łyżki
Natka pietruszki posiekana 2 łyżki
Pomidor 4 szt.

Wykonanie:

Śledzie zalać mlekiem, odstawić na godzinę, wyjąć, osuszyć i drobno pokroić. Następnie utrzeć z masłem dodając stopniowo twaróg i przyprawy do smaku. Z przygotowanej masy, formować zwilżonymi dłońmi owalne kulki w kształcie jajka. Pomidory pokroić w plastry, ułożyć na nich przygotowane jajeczka, chrzan i posypać natką pietruszki.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz