Bułki na kapuście – poliźniki

Staropolski przepis na smaczne bułeczki na śniadanie.

Składniki:

Mleko 2 szklanki
Cukier 2 łyżki
Drożdże 2 dag
Mąka krupczatka 35 dag
Jajko 1 szt.
Kilka listków kapusty białej
Szczypta soli
Cukier waniliowy
Masło

Wykonanie:

Drożdże utrzeć z jedną łyżką cukru, 2 łyżkami mleka i odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, wlać mleko, resztę cukru i sól. Wymieszać z rozczynem, wyrobić dokładnie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozłożyć liście kapusty, na nich nałożyć łyżką ciasto, rozłożyć równomiernie i przykryć drugim liściem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15-20 minut. Po upieczeniu usunąć liście i skropić bułeczki  roztopionym masłem wymieszany z cukrem waniliowym.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz