Pączki z mozzarellą

Pączki nadziewane serem smakują również wybornie, a zwłaszcza z dodatkiem ostrych sosów.

Składniki:

Mąka pszenna ½ kg
Drożdże 5 dag
Żółtka jaja 8 szt.
Śmietana słodka 1 szklanka
Mleko ½ szklanki
Spirytus  25 gram
Cukier ½ łyżeczki
Sól ½ łyżeczki
Ser mozzarella starty 
Olej do głębokiego smażenia

Wykonanie:

Drożdże utrzeć z cukrem w letnim mleku, dodać dwie łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, wlać rozbełtane żółtka, śmietanę o temperaturze pokojowej i spirytus. Całość wymieszać, posolić i dokładnie wyrobić ręką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, urywać kulki , nadziewać serem, formować pączki i układać łączeniem do dołu. W garnku rozgrzać dobrze olej, smażyć złociste pączki, zaraz po usmażeniu gorące posypać startym serem. Podawać z pikantnym ketchupem lub dowolnym sosem.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: