Pieczone pierogi z serem

Pierogi moje Babci które zawsze się udają.

Składniki na ciasto:

Mąka pszenna 4 szklanki
Masło 25 dag
Jajka 2 szt.
Śmietana 18% 1 szklanka
Drożdże 2 dag
Sól do smaku
Gałka muszkatołowa do smaku

Składniki na farsz:

Twaróg 30 dag
Ser żółty 20 dag
Jajka 2 szt.
Sól do smaku
Natka pietruszki 3 łyżki posiekanej
Śmietanka 18 do smarowania pierogów

Przygotowanie farszu:

Ser utrzeć, dodając po jednym jajku i na koniec starty żółty ser, sól do smaku i zieleninę.

Przygotowanie:

Mąkę połączyć z żółtkami, masłem, śmietaną roztartą z drożdżami i solą do smaku. Wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką, Następnie wycinać dużą szklanką kółka nakładać farsz, zlepiać i smarować śmietanką. Przygotowane pierogi ułożyć na wysmarowanej formie tłuszczem i piec w temperaturze 200 stopni około 20-25 minut. Pierogi smakują wybornie jako przekąska do piwa.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz