Chrupiący kurczak z gyrosem

Pyszny kurczaczek na niedzielny obiad.

Składniki:

3 pojedyncze filety z kurczaka
sól i pieprz do smaku
1 łyżka przyprawy gyros
2 jajka
5 łyżek mleka
bułka tarta do panierki
olej do smażenia

Wykonanie:

Filety opłukać, przekroić wzdłuż, posypać solą i pieprzem, rozbić i odłożyć w chłodne miejsce na 15 minut. Bułkę tartą wymieszać z przyprawą do gyrosa. Jajka rozbić w miseczce, połączyć z mlekiem i dobrze roztrzepać aż pokaże się piana. Gotowe kotlety maczać w jajku, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz