Szarlotka pod croissantem

Smaczny i delikatny placek do dobrej kawki. 

Składniki:

Mąka pszenna 1 ½ szklanki
Mąka ziemniaczana 5 łyżeczek
Masło 8 dag
Cukier trzcinowy 1 szklanka
Jajka 2 szt.
Jabłka 2 szt.
Mleko 2 łyżki
Proszek do pieczenia 2 ¼ łyżeczki
Sól ¾ łyżeczki
Tłuszcz do formy
Bułka tarta do formy
Ciasto croissant 1 opakowanie
Cukier puder do posypki

Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i posiekanym masłem, mieszać palcami do otrzymania kruszonki. Następnie dodać jabłka, cukier i jajka rozbełtane w mleku. Wymieszać raz jeszcze aby nie było śladów suchej mąki. Przełożyć do przygotowanej formy, przykryć ciastem croissant i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: