Babka drożdżowa z konfiturą

Super przepis mojej babci na babkę wielkanocną.

Składniki:

Mąka pszenna 40 dag
Cukier puder 15 dag
Drożdże 5 dag
Masło 10 dag
Żółtko jaja 5 szt.
Mleko ¾ szklanki
Szczypta soli
Konfitura 1 słoiczek
Tłuszcz do formy
Bułka tarta do formy

Wykonanie:

Drożdże, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru wraz ze szczyptą soli wymieszać w ¼ szklance ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce.  W między czasie roztopić masło i ostudzić, a żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Do wyrośniętego rozczynu wsypać mąkę, wlać mleko i połączyć z żółtkami. Wyrobić ciasto, dodać ostudzone masło, jeszcze chwilę wyrobić, nakryć ścierką i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na pół godziny. Gdy ciasto podwoi objętość przełożyć połowę ciasta do przygotowanej foremki z kominkiem i  nałożyć łyżką wkoło konfiturę. Przykryć resztą ciasta i odstawić ponownie na pół godziny. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: