Roladki wieprzowe z piekarnika

Takie roladki pieczone są dużo zdrowsze niż smażone, wychodzą bardziej kruche i smakują wybornie.

Składniki:

Kotlet schabowy 4 szt.
Pieczarki 15 dag
Papryka kolorowa 20 dag
Sól i pieprz do smaku
Cebula biała ½  szt.
Papryka słodka mielona do smaku 1 łyżeczka
Szynka parmeńska 4 plasterki
Ser żółty 4 plasterki
Masło 1-2 łyżki
Tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Kotlety rozbić bardzo cienko, oprószyć pieprzem i solą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Paprykę, pieczarki, cebulę, oczyścić i  pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i przysmażyć na rumiano. Do cebuli dodać pieczarki, paprykę, chwilę poddusić. Następnie doprawić do smaku, lekko odparować i przestudzić. Na rozbity kotlet położyć plasterek szynki, sera a na brzeg kotleta nakładać porcje farszu, zwijać w roladki, spiąć wykałaczką i układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Wstawić od piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut podlewając co jakiś czas powstałym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę z naczynia aby roladki ładnie się zarumieniły.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz