Frykadelki indycze w migdałach

Wyborne i smaczne danie na niedzielny obiad.

Składniki:

50 dag mielonego mięsa indyczego
1 czerstwa bułka
1 biała cebula
4 łyżki płatków migdałowych
1 jajko
1 łyżeczka curry
2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
¾ szklanki śmietanki kremówki
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
cukier do smaku
natka pietruszki

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i połączyć z mięsem. Dodać jajko, posiekaną cebulę, połowę płatków migdałowych i przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszać, formować kuleczki i obsmażyć na oleju złociście z każdej strony. Śmietanę wymieszać z mąka, rozprowadzić gorącym bulionem, zagotować, dodać curry i pozostałe płatki migdałowe. Do sosu przełożyć przygotowane frykadelki, posypać natką pietruszki i podawać z kaszą kuskus.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz