Cukierki kukułki są smakiem mojego dzieciństwa. Przedstawiam dziś przepis na ekspresowe ciastko z masą kukułkową. Pychota
Składniki:
25 dag herbatników20 dag orzechów włoskich
30 dag cukierków kukułek
1 litr mleka
4 budynie czekoladowe
1 kostka masła
Wykonanie:
½ mleka gotujemy z cukierkami do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie i mieszamy bardzo dokładnie. Zagotowujemy mleko z kukułkami, wlewamy mleko z budyniem cały czas mieszając przez dwie minuty- następnie studzimy. Masło ucieramy dokładnie z wystudzoną masą i wsypujemy pokruszone orzechy.Na dno kwadratowej foremki układamy warstwę herbatników i smarujemy połową kremu. Ponownie układamy warstwę ciastek smarujemy drugą połową kremu i nakładamy na górę również ciastka. Następnie chłodzimy w lodówce, najlepiej podać na drugi dzień.
Ale czekoladowo ! :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, koniecznie muszę go wypróbować!
OdpowiedzUsuńZapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńGenialne,na pewno zrobię i podlinkuję,że przepis pochodzi z tego bloga.Pozdrawiam ciepło.(www.nogawkuchni.blogspot.com)
OdpowiedzUsuńtakiego ciasta bez pieczenia nie jadłam, wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńciekawe, musi być smacznie )
OdpowiedzUsuńciekawa jestem jego smaku ;-)
OdpowiedzUsuńUtrzeć wystudzona mase z masłem mikserem bo na fotce widać jakby było mieszane łyżką
OdpowiedzUsuń