Kukułka – ciasto bez pieczenia

Cukierki kukułki są smakiem mojego dzieciństwa. Przedstawiam dziś przepis na ekspresowe ciastko z masą kukułkową. Pychota


Składniki:

25 dag herbatników
20 dag orzechów włoskich
30 dag cukierków kukułek
1 litr mleka
4 budynie czekoladowe
1 kostka masła



Wykonanie:

½ mleka gotujemy z cukierkami do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie i mieszamy bardzo dokładnie. Zagotowujemy mleko z kukułkami, wlewamy mleko z budyniem cały czas mieszając przez dwie minuty- następnie studzimy. Masło ucieramy dokładnie z wystudzoną masą i wsypujemy pokruszone orzechy.



Na dno kwadratowej foremki układamy warstwę herbatników i smarujemy połową kremu. Ponownie układamy warstwę ciastek smarujemy drugą połową kremu i nakładamy na górę również ciastka. Następnie chłodzimy w lodówce, najlepiej podać na drugi dzień.

Tradycyjna Kuchnia

8 komentarzy:

  1. Ale czekoladowo ! :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, koniecznie muszę go wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne,na pewno zrobię i podlinkuję,że przepis pochodzi z tego bloga.Pozdrawiam ciepło.(www.nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  4. takiego ciasta bez pieczenia nie jadłam, wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawa jestem jego smaku ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Utrzeć wystudzona mase z masłem mikserem bo na fotce widać jakby było mieszane łyżką

    OdpowiedzUsuń