Pielmienie (pielmieni) to potrawa, która pochodzi z terenów wschodnich- dokładnie z Syberii. Ze względu na ostre warunki pogodowe, danie to cieszyło się bardzo dużym powodzeniem. Syberyjskie kobiety przyrządzały je dla swoich mężczyzn wybierających się na połów ryb lub polowanie. (Źródło http://www.abcukraina.pl)
Składniki na ciasto:
3 szklanki mÄ…ki
2 jaja
1 łyżeczka soli
½ szklanki wody
Składniki na farsz:
30 dag wędliny
1 cebula
30 dag mięsa
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników zagnieść ciasto i cienko rozwałkować. Wycinać małą literatką kółka.
Wykonanie farszu:
Cebulę, wędlinę i mięso zmielić, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Nakładać na wcześniej przygotowane ciasto formując pielmienie (zlepiać jak pierogi).
Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Pielmienie podawać np. z rosołem, sosem lub polane klarowanym masłem.
Ojej jak one przepysznie wyglądają! Zjadłam kilka :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego w Nowym Roku, dużo radości i mało smutków!
www.brulionspadochroniarza.pl
Mniam :)
OdpowiedzUsuń