O patisonach już wiemy wystarczająco (wczorajszy artykuł o ciekawostkach dotyczących patisonów znajdziesz tutaj), więc pora z teorii przejść do praktyki. Co powiecie na ekspresowy, pyszny i grillowany patison?
Składniki:
patisonoliwa
sól, pieprz,
czosnek granulowany
Wykonanie:
Patisona myjemy, kroimy na plastry (od grubości zależy czas grillowania i ewentualna konsystencja). Ja preferuję miękkie w środku, więc zrobiłam nieco grubsze na około 1,5 cm. Kropimy oliwą i doprawiamy. Najlepiej odstawiamy do lodówki na około godzinę. Grillujemy, odwracając co jakiś czas na drugą stronę.* ja dodałam jeszcze odrobinę tradycyjnej, pikantnej przyprawy do grilla
Patisony kojarzą mi się z zalewą octową mojej babci... ten przepis zmienia mój pogląd, wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie, ciekawa jestem smaku. Trzeba będzie zrobić więc :)
OdpowiedzUsuńzawsze brakuje mi pomysłów na patisona. grillowanie to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń