Patison grillowany

O patisonach już wiemy wystarczająco (wczorajszy artykuł o ciekawostkach dotyczących patisonów znajdziesz tutaj), więc pora z teorii przejść do praktyki. Co powiecie na ekspresowy, pyszny i grillowany patison?

Pattypan squash

Składniki:

patison
oliwa
sól, pieprz,
czosnek granulowany

Wykonanie:

Patisona myjemy, kroimy na plastry (od grubości zależy czas grillowania i ewentualna konsystencja). Ja preferuję miękkie w środku, więc zrobiłam nieco grubsze na około 1,5 cm. Kropimy oliwą i doprawiamy. Najlepiej odstawiamy do lodówki na około godzinę. Grillujemy, odwracając co jakiś czas na drugą stronę.

* ja dodałam jeszcze odrobinę tradycyjnej, pikantnej przyprawy do grilla

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze:

  1. Patisony kojarzą mi się z zalewą octową mojej babci... ten przepis zmienia mój pogląd, wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada pysznie, ciekawa jestem smaku. Trzeba będzie zrobić więc :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze brakuje mi pomysłów na patisona. grillowanie to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń