Danie proste, tanie, pożywne i smaczne. Przygotowanie nie kosztuje więcej niż kilka złotych :)
Składniki:
8 ziemniaków
25 dag wątróbki drobiowej
½ szklanki śmietany
1 jajko
1 cebula biała
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, następnie ostudzić i pokroić w plastry. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać wątróbkę, chwilę podsmażyć, doprawić do smaku i wymieszać z natką pietruszki. Formę wysmarować tłuszczem, ułożyć połowę ziemniaków, posypać pieprzem, rozłożyć wątróbkę i przykryć resztą ziemniaków. Zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem i zapiec w temperaturze 160 stopni przez pół godziny.
Uwielbiam takie zapiekanki, a ta wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńFajna zapiekanka, bardzo lubię wątróbkę, więc to danie w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńSmaczna zapiekanka.:)
OdpowiedzUsuńTo bardzo ciekawy pomysł ! Nigdy bym chyba nie wpadła na to, żeby to takiej ziemniaczanej zapiekanki dodać wątróbkę :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna zapiekanka :-)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł, ale musiałabym jeść sama bo tylko ja lubię wątróbkę :)
OdpowiedzUsuń