Marynowane bakłażany to typowe dania, które można spotkać we Włoszech. Pokrojone w cieknie paski, przypominające frytki często serwowane są we włoskich restauracjach, jako przekąska lub dodatek do suszonych pomidorów, mozzarelli itp.
Składniki:
1 kg
bakłażanów
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
5 ząbków czosnku
½ pęczka natki pietruszki
1,5 łyżki soli
Wykonanie:
Bakłażany opłukać, pokroić w paski, przełożyć do miski, posolić, dodać pokrojony czosnek natkę pietruszki w pęczku i odłożyć na noc. Na drugi dzień zagotować ocet, włożyć bakłażany z powstałą wodą i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików (bez pietruszki) i zalać gorącym octem wymieszanym z olejem. Szczelnie zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu.
Nie lubimy bakłażana :P Wolimy cukinie a też pewnie można ją tak zamarynować :)
OdpowiedzUsuńCukinia do marynowania jest idealna :) np. polecam ten przepis http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/05/cukinia-marynowana-w-occie-sodko-kwasna.html
UsuńCzy z bakłażana wykrawam jego wnętrze ? ale wtedy tak naprawdę niewiele zostanie :(
OdpowiedzUsuńwitaj :) nie wykrawamy wnętrza. Kroimy całość i marynujemy.
UsuńDziękuję za odp.
UsuńDziękuję za odp.
UsuńA kiedy dodać sól?
OdpowiedzUsuńoj minęłam w opisie- juz skorygowałam. Posolić oczywiście zaraz na początku :)
Usuń