Cepeliny czyli kartacze wegetariańskie z serem

Krótko o kartaczach pisałam jakiś czas temu, przy okazji publikowania przepisu na kartacze na kapuście. Dziś z farszem nietypowym, bo bezmięsnym. Wnętrze wypełnione białym serem.



Składniki:

15 surowych ziemniaków
5 ziemniaków ugotowanych
40 dag twarogu
1 jajko
1 łyżeczka masła
sól do smaku
świeża mięta
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, zetrzeć i odcisnąć nadmiar soku, dodać mąkę ziemniaczaną, utłuczone ugotowane ziemniaki, sól do smaku i bardzo starannie wyrobić masę. Twaróg pognieść widelcem, dodać jajko, posolić do smaku, dodać masło, posiekaną miętę i dobrze wymieszać. Z ciasta ziemniaczanego formować na dłoni owalne cepeliny i nadziewać przygotowanym farszem. Wrzucać na wrzątek i gotować około 25 minut. Podawać polane świeżym masełkiem lub kwaśną śmietaną.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kartacze, choć z takim nadzieniem jeszcze nie próbowałam ;-) pozdrawiam Kasia oQchnia.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Do dziś pamiętam, jak jadłam je w wersji mięsnej w Wilnie jakieś 20 lat temu. Wspaniały smak, piękne wspomnienia :-)

    OdpowiedzUsuń