Kartacze na kapuście

Kartacze- znane również jako cepeliny lub kołduny są regionalną potrawą najbardziej popularną w północno-wschodniej Polsce. Zazwyczaj jest to produkt w kształcie przypominający elipsę, wypełniony wewnątrz mięsem, a na zewnątrz wykonany z masy ziemniaczanej lub mączno-ziemniaczanej.
Przepis odziedziczony po prababci.




Składniki:
• 2 kg ziemniaków
• 1 kg kaszy manny
• sól, pieprz
• 20 dag dowolnej wędliny
• mała główka kapusty
• cebula
• pół kostki masła


Wykonanie:
Surowe ziemniaki trzemy na tarce, a następnie przekładamy je do lnianego woreczka i odcedzamy. Zbitą masę mieszamy z surową kaszą i przyprawiamy solą i pieprzem.


Formujemy na dłoni owalne placuszki i nakładamy pokrojoną wędlinę do środka


Owijamy gotowe kartacze w kapustę i układamy do naczynia żaroodpornego.


Następnie kroimy cebulkę w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Polewamy omastą ułożone w naczyniu kartacze. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 60 minut w temp. 200 stopni. Upieczone kartacze można podawać ze śmietaną

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz