Pączki ziemniaczane

Tłusty czwartek- dzień przez jednych uwielbiany, a przez drugich znienawidzony! :) Któż może się oprzeć smakołykom serwowanym w ten dzień? Tym bardziej, że tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Więc jak nie świętować? Niektóre przesądy głoszą, że jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to dalszej części roku nie będzie mu się wiodło. Więc nie kuśmy losu :) Smacznego!


Składniki:

• ½ szklanki oleju
• ½ szklanki cukru
• 1 kostka drożdży (10dag)
• 4 jaja
• Cukier wanilinowy
• 1 kg mąki
• 1 kg ziemniaków
• Sól
• Marmolada
• Olej i smalec do smażenia


Wykonanie

Mieszamy dokładnie drożdże z cukrem i dodajemy jaja, olej, cukier wanilinowy, sól. Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy i dodajemy mąkę. Całość łączymy z wcześniej przygotowanym ciastem drożdżowym. Wyrabiamy i odstawiamy na chwilę. Z mąki formujemy wałek i tniemy na mniejsze kawałki, które formujemy w dłoni na placki, na które kolejno dodajemy marmoladę i zwijamy na kształt pączków. Smażymy na rozgrzanym oleju (ze smalcem).

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz