Gofry ziemniaczane

Gofry na słodko chyba każdy z nas kiedyś próbował. Dziś polecam chrupiące, pyszne gofry, ale nie wersji deseru, lecz jako danie typowo ziemniaczane- na słono.


Składniki

• 1 kg ziemniaków
• Duża cebula
• 4 jaja
• 300 ml maÅ›lanki
• 300 ml Å›mietany
• 30 dag mÄ…ki
• 1 Å‚yżka tartej buÅ‚ki
• 2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
• 1 Å‚yżka sody
• Sól, pieprz


Wykonanie:

Ziemianki obrać, ugotować i zmielić razem z cebulą. Śmietanę, maślankę i żółtka zmieszać i dodać do ziemniaków. Ubić białka i zmieszać z ciastem, jednocześnie doprawiając solą i pieprzem. Gorfownicę natłuścić olejem i piec ok. 5 minut. Podawać z odrobiną kwaśnej śmietany


Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz