Chlebek smazony w cieście

Szybki sposób na smaczną i pożywną kolację/ śniadanie. Zawsze je przyrządzam jak chlebek jest już odrobinę czerstwy. Polecam!



Składniki:

Ø 20 dag chleba

Ø 50 ml wina lub soku kwaśnego

Ø 2 jajka

Ø ½ szklanki mleka

Ø 5 dag sera żółtego

Ø 3 łyżki mąki

Ø Gałka muszkatołowa

Ø Olej do smażenia


Wykonanie:

Chleb pokroić w kromki, skropić winem lub sokiem, a ser zetrzeć na wiórki. Żółtka rozbić z mlekiem, mąką, odrobiną gałki i połową startego sera. Następnie dodać ubitą pianę z białek i dodać do ciasta. Kromki chleba zanurzać z cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Jeszcze ciepłe posypać resztą sera żółtego.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz