Wiosna, a wraz z nią słońce i kolory, które powoli wracają do kuchni :) To pastelowe ciasto nazwałam Wielkanocnym ptasim mleczkiem, bo właśnie tak mi się kojarzy :)
Składniki na warstwę kakaową:
1 szklanka mleka1 margaryna
2 łyżki kakao
¾ szklanki cukru
2 dag żelatyny
Wykonanie masy kakaowej:
Wszystkie składniki razem połączyć i gotować przez 10 minut. Gotową masę podzielić na dwie równe części.Jedną część wylać na blaszkę, wyłożoną folią spożywczą, i odstawić na chwilę do lodówki do schłodzenia
Składniki na warstwę różową:
2 śnieżki11/2 szklanki mleka
2 czerwone galaretki (o dowolnym smaku)
11/2 łyżki żelatyny
Wykonanie warstwy różowej:
Śnieżki dokładnie ubić na mleku, zaś galaretkę rozpuścić w 11/2 szklance gorącej wody, dodać żelatynę. Lekko tężejącą galaretkę wymieszać ze śnieżką i wylać na masę kakaową.Składniki na warstwę zieloną:
2 zielone galaretki (smak według uznania)11/2 łyżki żelatyny
11/2 szklanki mleka
Wykonanie warstwy zielonej:
Śnieżkę ubić na mleku i odstawić. Galaretkę rozpuścić w 11/2 szklance gorącej wody, dodać żelatynę. Lekko tężejącą galaretkę wymieszać ze śnieżką i wylać delikatnie na tężejącą masę różową.Na tężejącą masę różową wylać drugą część masy kakaowej.
Placek wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
*Forma 20x30
Perfekcyjne ciasto :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Muszę spróbować tego przepisu.
OdpowiedzUsuń11/2 szklanki i łyżeczki?
OdpowiedzUsuńco to jest 11/2
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńPewnie 1 i 1/2 - półtorej :-)
UsuńJeden i jedna druga.
OdpowiedzUsuńZ całym szacunkiem, ale to dość dziwny przepis. Gotowanie żelatyny pozbawia ją wszelkich właściwości żelujących, zamieniając w ściętą kulkę, i po co do galaretek jeszcze dodawać żelatyny, skoro one głównie z żelatyny się składają? Nie polecam.
OdpowiedzUsuń