Wielkanocne ptasie mleczko

Wiosna, a wraz z nią słońce i kolory, które powoli wracają do kuchni :) To pastelowe ciasto nazwałam Wielkanocnym ptasim mleczkiem, bo właśnie tak mi się kojarzy :)



Składniki na warstwę kakaową:

1 szklanka mleka
1 margaryna
2 łyżki kakao
¾ szklanki cukru
2 dag żelatyny

Wykonanie masy kakaowej:

Wszystkie składniki razem połączyć i gotować przez 10 minut. Gotową masę podzielić na dwie równe części.
Jedną część wylać na blaszkę, wyłożoną folią spożywczą, i odstawić na chwilę do lodówki do schłodzenia

Składniki na warstwę różową:

2 śnieżki
11/2 szklanki mleka
2 czerwone galaretki (o dowolnym smaku)
11/2 łyżki żelatyny


Wykonanie warstwy różowej:

Śnieżki dokładnie ubić na mleku, zaś galaretkę rozpuścić w 11/2 szklance gorącej wody, dodać żelatynę. Lekko tężejącą galaretkę wymieszać ze śnieżką i wylać na masę kakaową.

Składniki na warstwę zieloną:

2 zielone galaretki (smak według uznania)
11/2 łyżki żelatyny
11/2 szklanki mleka

Wykonanie warstwy zielonej:

Śnieżkę ubić na mleku i odstawić. Galaretkę rozpuścić w 11/2 szklance gorącej wody, dodać żelatynę. Lekko tężejącą galaretkę wymieszać ze śnieżką i wylać delikatnie na tężejącą masę różową.

Na tężejącą masę różową wylać drugą część masy kakaowej.
Placek wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

*Forma 20x30

Tradycyjna Kuchnia

8 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda. Muszę spróbować tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. 11/2 szklanki i łyżeczki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Z całym szacunkiem, ale to dość dziwny przepis. Gotowanie żelatyny pozbawia ją wszelkich właściwości żelujących, zamieniając w ściętą kulkę, i po co do galaretek jeszcze dodawać żelatyny, skoro one głównie z żelatyny się składają? Nie polecam.

    OdpowiedzUsuń