Ciasto karmelowe warstwowe

Idealne ciasto dla miÅ‚oÅ›ników karmelu :) Pyszne, kolorowe warstwy tworzÄ… zdumiewajÄ…cy efekt! 



SkÅ‚adniki na biszkopt orzechowy: 

7 jajek
2/3 szklanki mÄ…ki pszennej
1/3 szklanki mÄ…ki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag zmielonych orzechów włoskich

Wykonanie biszkoptu orzechowego:

Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać powoli cukier, ubić, dodawać po jednym żółtku, obie mąki,orzechy i delikatnie wymieszać aby nie ciasto opadło. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni około 35-40 minut. Ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie równe części.

Składniki na ciasto kakaowe:

6 dag masła
szczypta soli
14 dag cukru
1 jajko
2 dag kakao
½ Å‚yżeczki proszku
½ Å‚yżeczki sody oczyszczonej
10 dag mÄ…ki tortowej
14 łyżek mleka

Wykonanie ciasta kakaowego:

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, ucierać, dodać kakao, mąkę , proszek, sodę. Na koniec połączyć z mlekiem. Piec około 25 minut w temp. 170-180 stopni.

Składniki masę kajmakowa:

1 puszka mleczka skondensowanego niesłodzonego
400 ml Åšmietana 30%
1 puszka masy kajmakowej
10 łyżeczek żelatyny
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Wykonanie masy kajmakowej:

Å»elatynÄ™ zalać zimnÄ… wodÄ… okoÅ‚o ½ szklanki - odstawić do napÄ™cznienia, nastÄ™pnie podgrzać (lecz nie zagotować) i rozpuÅ›cić caÅ‚y czas mieszajÄ…c. KawÄ™ rozpuszczalnÄ… rozpuÅ›cić w 1 Å‚yżeczce ciepÅ‚ej wody. MasÄ™ kajmakowÄ… podgrzać w ciepÅ‚ej wodzie. ÅšmietanÄ™ kremówkÄ™ ubić na sztywno. Mleczko skondensowane dobrze ubić do uzyskania piany i poÅ‚Ä…czyć z masÄ… kajmakowÄ…. Do masy mleczno kajmakowej wlać rozpuszczonÄ… kawÄ™. Wszystko dokÅ‚adnie wymieszać i poÅ‚Ä…czyć z ubitÄ… Å›mietanÄ…. PrzygotowanÄ… żelatynÄ™ wlać przez sitko do przygotowanej masy kajmakowej i dokÅ‚adnie wymieszać. PrzekÅ‚adać upieczone biszkopty. Biszkopty możemy namoczyć dowolny syropem (kawÄ…, woda z cukrem)

Składanie ciasta:

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć jedną część placka orzechowego i nałożyć 2/5 masy kajmakowej, przykryć ciastem kakaowym, nałożyć ponownie 2/5 masy kajmakowej, przykryć drugą częścią ciasta orzechowego i posmarować pozostałą częścią masy kajmakowej. Jedna czekoladę mleczną zetrzeć na tarce i posypać placek. Odstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

(blaszka 32x21)

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz