Idealne ciasto dla miłośników karmelu :) Pyszne, kolorowe warstwy tworzą zdumiewający efekt!
Składniki na biszkopt orzechowy:
7 jajek2/3 szklanki mÄ…ki pszennej
1/3 szklanki mÄ…ki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag zmielonych orzechów włoskich
Wykonanie biszkoptu orzechowego:
Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać powoli cukier, ubić, dodawać po jednym żółtku, obie mąki,orzechy i delikatnie wymieszać aby nie ciasto opadło. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni około 35-40 minut. Ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie równe części.Składniki na ciasto kakaowe:
6 dag masłaszczypta soli
14 dag cukru
1 jajko
2 dag kakao
½ Å‚yżeczki proszku
½ Å‚yżeczki sody oczyszczonej
10 dag mÄ…ki tortowej
14 łyżek mleka
Wykonanie ciasta kakaowego:
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, ucierać, dodać kakao, mąkę , proszek, sodę. Na koniec połączyć z mlekiem. Piec około 25 minut w temp. 170-180 stopni.Składniki masę kajmakowa:
1 puszka mleczka skondensowanego niesłodzonego400 ml Śmietana 30%
1 puszka masy kajmakowej
10 łyżeczek żelatyny
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Wykonanie masy kajmakowej:
Å»elatynÄ™ zalać zimnÄ… wodÄ… okoÅ‚o ½ szklanki - odstawić do napÄ™cznienia, nastÄ™pnie podgrzać (lecz nie zagotować) i rozpuÅ›cić caÅ‚y czas mieszajÄ…c. KawÄ™ rozpuszczalnÄ… rozpuÅ›cić w 1 Å‚yżeczce ciepÅ‚ej wody. MasÄ™ kajmakowÄ… podgrzać w ciepÅ‚ej wodzie. ÅšmietanÄ™ kremówkÄ™ ubić na sztywno. Mleczko skondensowane dobrze ubić do uzyskania piany i poÅ‚Ä…czyć z masÄ… kajmakowÄ…. Do masy mleczno kajmakowej wlać rozpuszczonÄ… kawÄ™. Wszystko dokÅ‚adnie wymieszać i poÅ‚Ä…czyć z ubitÄ… Å›mietanÄ…. PrzygotowanÄ… żelatynÄ™ wlać przez sitko do przygotowanej masy kajmakowej i dokÅ‚adnie wymieszać. PrzekÅ‚adać upieczone biszkopty. Biszkopty możemy namoczyć dowolny syropem (kawÄ…, woda z cukrem)SkÅ‚adanie ciasta:
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć jedną część placka orzechowego i nałożyć 2/5 masy kajmakowej, przykryć ciastem kakaowym, nałożyć ponownie 2/5 masy kajmakowej, przykryć drugą częścią ciasta orzechowego i posmarować pozostałą częścią masy kajmakowej. Jedna czekoladę mleczną zetrzeć na tarce i posypać placek. Odstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.(blaszka 32x21)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz