Uszka z mięsem Babci Stefci

Najsmaczniejsze uszka pod słońcem:) Przepis mojej babci! 



Składniki na ciasto:

25 dag mąki
1 jajko
sól do smaku
woda

Składniki na farsz:

25 dag mięsa drobiowego/ wieprzowego
5 dag cebuli
sól i pieprz do smaku
masło do smażenia
papryka mielona ostra do smaku

Wykonanie ciasta:

Z podanych  składników zgnieść ciasto ręką i odstawić na 15-20 minut by ciasto odpoczęło. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i pokroić w kwadraty 3-4 cm.

Wykonanie farszu:

Mięso opłukać i ugotować do miękkości z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Po czym ostudzić i zmielić. Cebulę posiekać i przysmażyć na masełku,  dodać do mięsa. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Wymieszać i odstawić na chwilę by mięso przeszło przyprawami.

Wykonanie uszek:

Na pokrojone kwadraty ciasta, nakładać przygotowany farsz, zlepiać uszka. Gotować w dużej ilości wody z dodatkiem soli, wyjmować łyżką cedzakową i przelać ciepłą wodą. Rozłożyć na talerze i podawać z przygotowanym barszczem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz