Najsmaczniejsze uszka pod słońcem:) Przepis mojej babci!
Składniki na ciasto:
25 dag mąki
1 jajko
sól do smaku
woda
Składniki na farsz:
25 dag mięsa drobiowego/ wieprzowego
5 dag cebuli
sól i pieprz do smaku
masło do smażenia
papryka mielona ostra do smaku
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników zgnieść ciasto ręką i odstawić na 15-20 minut by ciasto odpoczęło. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i pokroić w kwadraty 3-4 cm.
Wykonanie farszu:
Mięso opłukać i ugotować do miękkości z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Po czym ostudzić i zmielić. Cebulę posiekać i przysmażyć na masełku, dodać do mięsa. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Wymieszać i odstawić na chwilę by mięso przeszło przyprawami.
Wykonanie uszek:
Na pokrojone kwadraty ciasta, nakładać przygotowany farsz, zlepiać uszka. Gotować w dużej ilości wody z dodatkiem soli, wyjmować łyżką cedzakową i przelać ciepłą wodą. Rozłożyć na talerze i podawać z przygotowanym barszczem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz