Składniki na ciasto:
mąka 1 kgdrożdże 10 dag
olej 1/2 szklanki
żółtko jaja kurzego 2 szt.
Jajo kurze 1 szt
mleko 1/2 litra
śmietana gęsta 2 łyżki
oregano do smaku
sól do smaku
Składniki na farsz:
filet z kurczaka podwójny 1 sztPieczarki 1/2 kg
Kukurydza konserwowa 1/2 puszki
Cebula biała
Papryka czerwona 1 szt
Ketchup 1 łyżka
Ser żółty 20 dag
przyprawa do pizzy
Jajo kurze 1 szt.
Wykonanie:
Zarobić rozczyn z drożdży: 1 łyżki mleka, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże podrosną połączyć z resztą składników i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
Podrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Posmarować rozmąconym jajkiem.
Gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 25 minut.
Inne przepisy na pierogi:
Czebureki
Pierogi pieczone z soją
Pierogi z soczewicą
Pielmienie rosyjskie
Pierogi z jaglaną i pieczarkami
Pierożki greckie z jajem
Inne przepisy na pierogi:
Czebureki
Pierogi pieczone z soją
Pierogi z soczewicą
Pielmienie rosyjskie
Pierogi z jaglaną i pieczarkami
Pierożki greckie z jajem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz