Pucharek malinowy na winie- szpajza śląska

Maliny maliny maliny ! Czekałam i w końcu się doczekałam :D
Dziś przepis na regionalny deser ślądki- tzw szpajza.

maliny


Składniki:

3 łyżeczki żelatyny
5 jajek
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
1 cytryna
½ szklanki białego wytrawnego wina
½ kg mrożonych malin
świeża mięta do ozdoby

Wykonanie:

Żelatynę wymieszać w zimnej wodzie. W międzyczasie utrzeć żółtka z ½ szklanki cukru, cukrem waniliowym i sokiem z ½ cytryny. Podgrzać wino, połączyć z żelatyną i masą z żółtek. Wstawić do lodówki i gdy masa zacznie gęstnieć dodać sztywno ubitą pianę z białek. Maliny zagotować z resztą cukru ( kilka malin odłożyć do dekoracji), przetrzeć i wymieszać widelcem z deserem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz