Jagodzianki drożdżowe- kołaczyki

Jagodowych wypieków ciąg dalszy :) Tym razem drożdżowe jagodzianki z dodatkiem żółtek, dzięki czemu jest  jest delikatniejsze, bardziej puszyste i ma lekko rumiany kolor.


kołaczyki

Składniki

3 szklanki mąki
12 dag masła
1 szklanka śmietany 18 %
3 łyżki mleka
5 ugotowanych żółtek jaja
1 jajko
3 dag drożdży
2 łyżki rumu
5 łyżek cukru
szczypta soli
1 szklanka borówek
3 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Jajko utrzeć z cukrem i szczyptą soli na krem. Dodać roztopione i ostudzone masło, przetarte żółtka i rum. Drożdże rozrobić w ciepły mleku i śmietanie. Następnie połączyć z masą z żółtek i mąką. Wyrobić bardzo dokładnie , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wrośnięte ciasto jeszcze raz dobrze zagnieść. Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i w każdej zrobić dołek. Wypełnić borówkami, posypać cukrem pudrem i posmarować brzegi bułeczek rozmąconym jajkiem.



Na końcu posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 200 stopni około 25 minut na złoto.



Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz