Kurczak w panierce kukurydzianej

Lubię panierkę kukurydzianą , bo ma ładny kolor, a kurczak ma delikatniejszy smak :) Zazwyczaj przygotowuję ją łącząc mąkę kukurydzianą z inną np. z ciecierzycy, owsianą albo zwykłą pszenną.




Składniki:

1 pierś z kurczaka
Łyżka mąki kukurydzianej
Łyżką mąki z ciecierzycy (lub zwykłej pszennej)
Sól, pieprz, tymianek
Jajko
Tłuszcz do smażenia

Wykonanie:



Kurczaka oczyścić, rozdzielić na mniejsze kawałki (można delikatnie ubić tłuczkiem). W między czasie wymieszać razem obie mąki, a jajko rozbić. Kurczaka natrzeć przyprawami, maczać w jajku i mąkach. Smażyć na rumiano.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz