Kto chce mieć udany dzień, powinien go zacząć od dobrego śniadania. Pośpiech i moda na odchudzanie sprawiają, że wielu z nas albo ze śniadań rezygnuje, albo ogranicza się do filiżanki kawy i małej kanapki lub jogurtu. To duży błąd, bo pierwszy poranny posiłek to niezbędny zastrzyk energii. Według różnych wyliczeń śniadanie ma dostarczać ok. 25-30% kalorii przewidzianych na wszystkie posiłki danego dnia. Warto zatem zwrócić uwagę na to, co jemy rano i stawiać na posiłki zdrowe, pożywne i oczywiście smaczne. Oto 3 szybkie, smaczne i proste przepisy na śniadanie.
Dlaczego warto jeść śniadanie?
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Stawia na nogi i daje siłę, by stawić czoła obowiązkom w pracy czy szkole. Dietetycy są zdania, że śniadanie może stanowić nawet 1/3 dziennego zapotrzebowania na kalorie.
– Takie typowe angielskie śniadanie, bekon, kiełbaski, jajka, fasolka i razowe pieczywo, w połączeniu na przykład z sałatką z sezonowych warzyw i przyprawami: rozmarynem, bazylią czy kolendrą, to nie tylko zdrowy posiłek, ale przede wszystkim smaczny i energetyczny. – wyjaśnia Daniel Ratajczak z działu marketingu firmy Kaminiarz.
Kto nie je śniadań, znacznie częściej zmaga się z problemami z wagą. Dlaczego? Pominięcie śniadania najczęściej skutkuje tym, że organizm po kilku godzinach sam upomina się o pożywienie w postaci napadu wilczego głodu, a wtedy myślenie o kaloriach najczęściej idzie w kąt. Zjadamy co jest pod ręką, byle szybko i do syta i najczęściej jest to fast food albo słodycze z automatu. Takie odżywianie nie wychodzi na dobre ani zdrowiu, ani sylwetce.
Śniadanie – co zjeść, by mieć siły na cały dzień?
Także poranny pośpiech nie jest żadną przeszkodą, by ze śniadania zrezygnować. Tym bardziej że proponowane przez nas dania można zrobić już w 10 minut i, co najważniejsze, najeść się do syta. Zalety takiego rozwiązania? Satysfakcja, że dbamy o racjonalne odżywianie, nie kupujemy po drodze niezdrowej i drogiej kanapki z majonezem i dobry humor do wieczora. – Smaczny posiłek dobrze nastraja od samego rana i zapewnia dużą dawkę sił witalnych na pierwszą część dnia. A to pozwala skuteczniej zmierzyć się z wyzwaniami, które przyniesie dzień. – dodaje D. Ratajczak (Kaminiarz).
Oto, jak przyrządzić pyszne sycące śniadanie w 10 minut z boczkiem w roli głównej.
POMYSŁ NR 1: Tosty z awokado, sadzonym jajkiem, roszponką i bekonem
Składniki:
2 kromki ciemnego pieczywa
Plastry boczku parzonego lub gotowego smażonego
Pół dojrzałego awokado
2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
jajko
kilka listków roszponki
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kromki ciemnego pieczywa włożyć do tostera i podpiec na złoto.
Awokado przekroić, wyjąć pestkę. Wydrążyć miąższ z połówki owocu i odłożyć do małej miseczki. Dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i rozgnieść widelcem na gładką masę. Dodać sól i pieprz do smaku.
Na rozgrzaną patelnię położyć boczek i smażyć na chrupko. Odsączyć na papierowej chusteczce. Na tej samej patelni podsmażyć jajko „sadzone”
Na tost nałożyć pastę z awokado, plasterek ciepłego, pachnącego boczku, jajko sadzone i listki roszponki. Przykryć drugą kromką. Podawać od razu.
POMYSŁ NR 2: Muffinki z bekonem
Składniki:
1 jajko
2-3 plastry boczku parzonego lub wędzonego
Mała łyżeczka oleju
Sól, pieprz do smaku
Szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 150°C (termoobieg). W międzyczasie wysmarować cienko olejem foremkę do muffinek. Środek wyłożyć plastrami boczku „na krzyż”. Końce powinny lekko wystawać poza foremkę. Zbyt długie końcówki odcinamy.
W tak przygotowany koszyczek wbić jajko, dodać sól i pieprz. Wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 10-12 minut. Czas pieczenia najlepiej dostosować do własnych upodobań. Kto lubi bardziej ścięte żółtko, trzyma muffinkę w piecu nieco dłużej. Gotowe babeczki udekorować szczypiorkiem.
Najłatwiej wyciągnąć bekon z jajkiem z foremki, gdy przestygnie minutę lub dwie. Można też użyć foremki z silikonu, wówczas nie trzeba wcześniej smarować jej olejem.
POMYSŁ NR 3: Kanapka kapitańska z boczkiem i curry
Składniki:
1 kromka ciemnego pieczywa
1 pomidor
1 mały banan
1 plaster boczku wędzonego
1 jajko
1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Sól, pieprz do smaku
Szczypta curry
Przygotowanie:
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w paseczki (można również kupić gotowy boczek wędzony w kostce – już pokrojony, który również jest w ofercie marki Kaminiarz), wrzucić na rozgrzaną patelnię, podpiec na złoto. Dodać pokrojonego w plasterki banana i pomidory. Przesmażyć, aż odparuje sok z pomidora. Doprawić do smaku pieprzem, solą, curry i sokiem z cytryny.
Usmażyć z jajka jajecznicę.
Chleb podpiec w tosterze na złoto. Nałożyć jajecznicę, następnie na górę 1-2 łyżki masy z pomidora. Dodać odrobinę świeżego pieprzu. Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz