3 pomysły na śniadanie z boczkiem w roli głównej

Kto chce mieć udany dzień, powinien go zacząć od dobrego śniadania. Pośpiech i moda na odchudzanie sprawiają, że wielu z nas albo ze śniadań rezygnuje, albo ogranicza się do filiżanki kawy i małej kanapki lub jogurtu. To duży błąd, bo pierwszy poranny posiłek to niezbędny zastrzyk energii. Według różnych wyliczeń śniadanie ma dostarczać ok. 25-30% kalorii przewidzianych na wszystkie posiłki danego dnia. Warto zatem zwrócić uwagę na to, co jemy rano i stawiać na posiłki zdrowe, pożywne i oczywiście smaczne. Oto 3 szybkie, smaczne i proste przepisy na śniadanie.



Dlaczego warto jeść śniadanie?

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Stawia na nogi i daje siłę, by stawić czoła obowiązkom w pracy czy szkole. Dietetycy są zdania, że śniadanie może stanowić nawet 1/3 dziennego zapotrzebowania na kalorie.

– Takie typowe angielskie śniadanie, bekon, kiełbaski, jajka, fasolka i razowe pieczywo, w połączeniu na przykład z sałatką z sezonowych warzyw i przyprawami: rozmarynem, bazylią czy kolendrą, to nie tylko zdrowy posiłek, ale przede wszystkim smaczny i energetyczny. – wyjaśnia Daniel Ratajczak z działu marketingu firmy Kaminiarz.

Kto nie je śniadań, znacznie częściej zmaga się z problemami z wagą. Dlaczego? Pominięcie śniadania najczęściej skutkuje tym, że organizm po kilku godzinach sam upomina się o pożywienie w postaci napadu wilczego głodu, a wtedy myślenie o kaloriach najczęściej idzie w kąt. Zjadamy co jest pod ręką, byle szybko i do syta i najczęściej jest to fast food albo słodycze z automatu. Takie odżywianie nie wychodzi na dobre ani zdrowiu, ani sylwetce.

Śniadanie – co zjeść, by mieć siły na cały dzień?


Także poranny pośpiech nie jest żadną przeszkodą, by ze śniadania zrezygnować. Tym bardziej że proponowane przez nas dania można zrobić już w 10 minut i, co najważniejsze, najeść się do syta. Zalety takiego rozwiązania? Satysfakcja, że dbamy o racjonalne odżywianie, nie kupujemy po drodze niezdrowej i drogiej kanapki z majonezem i dobry humor do wieczora. – Smaczny posiłek dobrze nastraja od samego rana i zapewnia dużą dawkę sił witalnych na pierwszą część dnia. A to pozwala skuteczniej zmierzyć się z wyzwaniami, które przyniesie dzień. – dodaje D. Ratajczak (Kaminiarz).

Oto, jak przyrządzić pyszne sycące śniadanie w 10 minut z boczkiem w roli głównej.

POMYSŁ NR 1: Tosty z awokado, sadzonym jajkiem, roszponką i bekonem


Składniki:

2 kromki ciemnego pieczywa

Plastry boczku parzonego lub gotowego smażonego

Pół dojrzałego awokado

2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

jajko

kilka listków roszponki

Sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:

Kromki ciemnego pieczywa włożyć do tostera i podpiec na złoto.

Awokado przekroić, wyjąć pestkę. Wydrążyć miąższ z połówki owocu i odłożyć do małej miseczki. Dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i rozgnieść widelcem na gładką masę. Dodać sól i pieprz do smaku.

Na rozgrzaną patelnię położyć boczek i smażyć na chrupko. Odsączyć na papierowej chusteczce. Na tej samej patelni podsmażyć jajko „sadzone”

Na tost nałożyć pastę z awokado, plasterek ciepłego, pachnącego boczku, jajko sadzone i listki roszponki. Przykryć drugą kromką. Podawać od razu.



POMYSŁ NR 2: Muffinki z bekonem


Składniki:

1 jajko

2-3 plastry boczku parzonego lub wędzonego

Mała łyżeczka oleju

Sól, pieprz do smaku

Szczypiorek do dekoracji


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 150°C (termoobieg). W międzyczasie wysmarować cienko olejem foremkę do muffinek. Środek wyłożyć plastrami boczku „na krzyż”. Końce powinny lekko wystawać poza foremkę. Zbyt długie końcówki odcinamy.

W tak przygotowany koszyczek wbić jajko, dodać sól i pieprz. Wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec ok. 10-12 minut. Czas pieczenia najlepiej dostosować do własnych upodobań. Kto lubi bardziej ścięte żółtko, trzyma muffinkę w piecu nieco dłużej. Gotowe babeczki udekorować szczypiorkiem.

Najłatwiej wyciągnąć bekon z jajkiem z foremki, gdy przestygnie minutę lub dwie. Można też użyć foremki z silikonu, wówczas nie trzeba wcześniej smarować jej olejem.



POMYSŁ NR 3: Kanapka kapitańska z boczkiem i curry


Składniki:

1 kromka ciemnego pieczywa

1 pomidor

1 mały banan

1 plaster boczku wędzonego

1 jajko

1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Sól, pieprz do smaku

Szczypta curry


Przygotowanie:

Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w paseczki (można również kupić gotowy boczek wędzony w kostce – już pokrojony, który również jest w ofercie marki Kaminiarz), wrzucić na rozgrzaną patelnię, podpiec na złoto. Dodać pokrojonego w plasterki banana i pomidory. Przesmażyć, aż odparuje sok z pomidora. Doprawić do smaku pieprzem, solą, curry i sokiem z cytryny.

Usmażyć z jajka jajecznicę.

Chleb podpiec w tosterze na złoto. Nałożyć jajecznicę, następnie na górę 1-2 łyżki masy z pomidora. Dodać odrobinę świeżego pieprzu. Podawać od razu.


Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz