Pancakes z borówkami

Na moje ulubione piegowate pancakes czekam zawsze z utęsknieniem do lata!
Tym razem zmieniłam nieco przepis na ciasto. Z maślanki wyszło delikatne, po prostu pyszne!




Składniki:

1 szklanka mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka cukru
1 szklanka maślanki
1 jajko
2 łyżki masła
szczypta soli
masło klarowane do smażenia
1/3 szklanki borówek

Wykonanie:

Wymieszać suche składniki, a w drugiej misce maślankę wymieszać z jajkiem i roztopionym masłem. Wszystko razem  połączyć i odstawić na godzinę, następnie zmieszać z borówkami. Rozgrzać patelnię i smażyć małe placuszki na klarowanym maśle.



Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze: