Zamrażanie jest jednym z najkorzystniejszym sposobów na utrwalenie żywności. Pozwala w maksymalnym stopniu zachować odżywcze i dietetyczne walory świeżych produktów.
Jagody, borówki są bardzo wdzięcznymi owocami do mrożenia :) Łatwiej chyba to już się nie da .
Uwaga:
Zanim zamrozimy owoce warto zapoznać się z kilkoma "złotymi regułami zamrażania":
- zamrażaj owoce tylko najwyższej jakości- przede wszystkim świeże! Przechowywanie niepełnowartościowych produktów to tylko strata miejsca w zamrażarce.
- pomyśl o odpowiednim opakowaniu- nie przepuszczających wilgoci (przed zamknięciem usuń z opakowania jak najwięcej powietrza)
- opisz zawartość mrożonych pakunków i wpisz daty!
- przestrzegaj określonego czasu przechowywania.
Borówki:
Owoce płuczemy, a następnie suszymy.Suche owoce wsypujemy do opakowania (folia lub pojemniczki). Zamrażamy i gotowe !
Tylko długo nie mozna tego trzymać długo w lodówce
OdpowiedzUsuń