Ziemniaki do obiadu po węgiersku

Typowe ziemniaczane puree jest pyszne, ale nie lubię monotonni w kuchni. Dlatego też staram się nawet tradycyjne ziemniaki przyrządzać w różny sposób. Co powiecie na takie wykonanie?





Składniki:

1 kg ziemniaków
5 łyżek smalcu
3 cebule
1 łyżka słodkiej papryki
sól do smaku
1 szklanka śmietany
natka pietruszki

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i obgotować w osolonej wodzie (uważać aby nie rozgotować). W innym garnku rozgrzać smalec, dodać paprykę i posiekaną cebulę. Włożyć odsączone ziemniaki, lekko wymieszać, podsmażyć i zalać śmietaną. Garnek przykryć, dusić bardzo powoli do zrumienienia się ziemniaków. Gotowe ziemniaki posypać posiekaną natką pietruszki.





Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz