Często faszeruję kurczaka, ale zazwyczaj robię z niego mini roladki. Tym razem postanowiłam przygotować go nieco inaczej. Muszę powiedzieć, że wygląda super, a smakuje jeszcze lepiej !
Składniki:
2 piersi z kurczaka100 gram mozzarelli
Kilka pomidorków koktajlowych
Kilka listków bazylii
Łyżka oliwy
Przyprawy:
Sól, pieprz, majeranek, tymianek, suszone pomidory
Wykonanie:
Kurczaka umyć, oczyścić i naciąć jak na zdjęciu.
W międzyczasie pokroić pomidorki i mozzarellę na paski.
Mięso natrzeć oliwą i doprawić. Faszerować pomidorami, serem i listkami bazylii.
Piec w naczyniu żaroodpornym około 40 minut w temperaturze 180-190 st C
Świetny pomysł na pierś kurczaka :)
OdpowiedzUsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńA czy naczynie w piekarniku ma być przykryte?
Witaj :) Ja przykrywałam. Można np pod koniec pieczenia odkryć, żeby bardziej zarumienić. Piekę też kurczaka w rękawie, również jest pyszny- miękki, soczysty ale nie suchy.
Usuń