Kurczak faszerowany mozzarellą, pomidorami i bazylią

Często faszeruję kurczaka, ale zazwyczaj robię z niego mini roladki. Tym razem postanowiłam przygotować go nieco inaczej. Muszę powiedzieć, że wygląda super, a smakuje jeszcze lepiej !



Składniki:

2 piersi z kurczaka
100 gram mozzarelli
Kilka pomidorków koktajlowych
Kilka listków bazylii
Łyżka oliwy

Przyprawy:
Sól, pieprz, majeranek, tymianek, suszone pomidory




Wykonanie:




Kurczaka umyć, oczyścić i naciąć jak na zdjęciu.



W międzyczasie pokroić pomidorki i mozzarellę na paski.
Mięso natrzeć oliwą i doprawić. Faszerować pomidorami, serem i listkami bazylii.
Piec w naczyniu żaroodpornym około 40 minut w temperaturze 180-190 st C








Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł na pierś kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :)
    A czy naczynie w piekarniku ma być przykryte?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) Ja przykrywałam. Można np pod koniec pieczenia odkryć, żeby bardziej zarumienić. Piekę też kurczaka w rękawie, również jest pyszny- miękki, soczysty ale nie suchy.

      Usuń