Ziemniaki karmelizowane do obiadu

Może się to wydawać dziwne, aby gotować ziemniaki w karmelu, ale będziecie zaskoczeni efektem. To nie jest słodkie danie jak na pierwszy rzut oka może sugerować tytuł. Cukier wydobywa wytrawne nuty, które równoważą jedwabisty, ziemisty smak ziemniaków. Dodatek przypraw je tylko uzupełnia i nadaje jeszcze lepszy smak.


karmelizowane ziemniaki

Składniki:

10 ziemniaków
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki tłuszczu
gałka muszkatołowa do smaku
sól do smaku
świeża mięta lub natka pietruszki

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach z dodatkiem soli, następnie obrać i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wsypać cukier, dodać ziemniaki i karmelizować na złoty kolor. Oprószyć solą i gałką muszkatołową. Można podawać z dodatkiem ziół lub posypać posiekaną natka pietruszki.


Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz