Pierogi pieczone z nadzieniem sojowym

Już jakiś czas temu publikowałam na blogu przepis na pieczone pierogi (z soczewicą- przepis tu)
Dziś nieco inne, równie pyszne!



Składniki na ciasto:

30 dag mąki
3 dag drożdży
1 łyżka cukru
¼ szklanki mleka
2 jajka
3 łyżki masła
Sól do smaku
1 żółtko do smarowania

Składniki na nadzienie.

1 szklanka soi
1 cebula
Sól do smaku
Pieprz do smaku
2-3 pomidory suszone w oleju

Wykonanie nadzienia:

Soję namoczyć, osączyć, ugotować do miękkości i zmielić. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju z pomidorów. Wymieszać wszystkie składniki, dodać drobno pokrojone pomidory i przyprawy do smaku i jeszcze raz wymieszać starannie.

Wykonanie pierogów:

Drożdże utrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie połączyć z mąką, wbić jajka, dodać roztopione masło , posolić do smaku, dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka, nakładać nadzienie i starannie zlepiać.



Ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia i gdy lekko jeszcze podrosną, posmarować rozmąconym żółtkiem.



Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz