Drożdżówka z serem - smak dzieciństwa

Te drożdżówki zdecydowanie kojarzą mi się z dziecięcymi latami szkolnymi i z drugim śniadaniem :)
Są pyszne!




Składniki:

30 dag mąki
2 dag drożdży
¾ szklanki mleka
4 dag masła
2 żółtka jaja
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 serki waniliowe po 90 gram
kilka kropel aromatu waniliowego

Wykonanie:

Drożdże wymieszać w letnim mleku, połączyć z resztą składników, dokładnie wyrobić ciasto ręką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z podrośniętego ciasta urywać porcje i na dłoni robić wgłębienia, nadziewać serem, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i obrzeża posmarować rozmąconym żółtkiem. Ponownie odłożyć na chwilę do podrośnięcia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: