Dziś nieco inne, równie pyszne!
Składniki na ciasto:
30 dag mÄ…ki
3 dag drożdży
1 łyżka cukru
¼ szklanki mleka
2 jajka
3 łyżki masła
Sól do smaku
1 żółtko do smarowania
Składniki na nadzienie.
1 szklanka soi
1 cebula
Sól do smaku
Pieprz do smaku
2-3 pomidory suszone w oleju
Wykonanie nadzienia:
Soję namoczyć, osączyć, ugotować do miękkości i zmielić. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju z pomidorów. Wymieszać wszystkie składniki, dodać drobno pokrojone pomidory i przyprawy do smaku i jeszcze raz wymieszać starannie.
Wykonanie pierogów:
Drożdże utrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie połączyć z mąką, wbić jajka, dodać roztopione masło , posolić do smaku, dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka, nakładać nadzienie i starannie zlepiać.
Ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia i gdy lekko jeszcze podrosną, posmarować rozmąconym żółtkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz