Żurek Wielkanocny na wędzonce

Bez tej potrawy nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych.



Składniki:

1 szklanka zakwasu
1 pęczek włoszczyzny
½ szklanki śmietany
1 łyżka mąki
3 ząbki czosnku
sól do smaku
30 dag wędzonki
majeranek do smaku
gotowane jaja

Wykonanie:

Do garnka wlać 1 litr wody, wrzucić wędzonkę i ugotować wywar. Po czym wyjąć wędzonkę, zebrać nadmiar tłuszczu, włożyć włoszczyznę z czosnkiem i sól do smaku. Gdy warzywa będą miękkie , wyjąć włoszczyznę ,wlać zakwas, zagotować, podprawić śmietaną z mąką, posypać majerankiem. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz