Śliwki w marynacie selerowej

Pyszne, aromatyczne śliwki w zalewie selerowej podkreślą smak niejednej potrawy.



Składniki:

1 kg śliwek węgierek
2 łodygi selera naciowego
Składniki na zalewę:
1 szklanka octu
2 ½ łyżeczki mielonej gorczycy
70 dag cukru
½ łyżeczki soli
2 szklanki wody

Wykonanie:

Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Seler zaś pokroić na cienkie plastry. Ocet wlać do garnka z dwoma szklankami wody, wsypać sól i cukier i zagotować mieszając. Włożyć śliwki do gorącej zalewy i gotować przez 10 minut. Następnie śliwki wyjąć z zalewy i wraz z selerem włożyć do wyparzonych słoików. Do zalewy dodać,  zmieloną gorczycę, wymieszać i ostudzoną zalać śliwki. Zamknąć słoiki, pasteryzować około 15 minut. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz