Koszyczki z kruchego ciasta z farszem mięsnym

Pyszne, dekoracyjne i jednocześnie sycące danie mięsne :)




Składniki na ciasto:

20 dag mąki
12 dag masła
1 łyżka smalcu
2 żółtka
sól do smaku
1 jajko do smarowania

Składniki na nadzienie:

30 dag pieczonego mięsa
½ czerstwej bułki
1 cebula
2 dag masła
sól do smaku
pieprz do smaku

Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem, smalcem, dodać żółtka i sól do smaku. Następnie wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce. Mięso do nadzienia zmielić z namoczoną i odciśniętą bułką. Połączyć z posiekaną i usmażoną na maśle cebulą, przyprawami do smaku i całość dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka i wcisnąć do nasmarowanej tłuszczem foremki. Z resztek ciasta uformować uchwyty do koszyczków. Koszyczki i uchwyty podpiec w piekarniku na złoto. Następnie nadziewać mięsnym farszem, posmarować rozmąconym jajkiem, wpiąć uchwyty i zapiec w temperaturze 190 stopni około 15 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz