Można piec jako tradycyjne bułeczki, bądź jak ja dzisiaj w foremkach na muffiny.
Składniki:
1 szklanka płatków jaglanych
2 szklanki mleka
2 szklanki mÄ…ki
¾ szklanki cukru
3 jajka
2 dag drożdży
1 cukier waniliowy
1 białko jaja
tłuszcz do foremek
Wykonanie:
Płatki ugotować na mleku, ostudzić, po czym zmiksować na gładką masę. Dodać drożdże rozpuszczone w odrobinie mleka i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie wsypać mąkę, dodać utarte z cukrami jajka, wyrobić bardzo starannie ręką ciasto i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przełożyć dom przygotowanych foremek i gdy jeszcze trochę podrosną, posmarować białkiem jaja. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut.
Nie wychodzą gorzkawe? Płatki jaglane dają taki posmak. Zapisałam sobie do wypróbowania. Może banany spróbuję dodać :)
OdpowiedzUsuńNie wychodzą gorzkie :) Są delikatne, po prostu pyszne !
Usuń