Croissanty drożdżowe

Moja kolejna wariacja z ciastem drożdżowym.
Rogaliczki wyszły pyszne ! Smakują wybornie z masełkiem




Składniki:
25 dag mąki
3 łyżki cukru
4 żółtka jaja
3 łyżki masła
3 łyżki mleka
3 łyżki śmietany
4 dag drożdży
tłuszcz do formy
Wykonanie:
Drożdże rozrobić z mlekiem, częścią mąki i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie połączyć z resztą mąki, 2 łyżkami cukru, żółtkami, masłem i śmietaną. Wyrobić ciasto ręką bardzo dokładnie i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, formować rogaliki, układać w formie posmarowanej tłuszczem i jeszcze odłożyć na parę minut.



Posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz