Drożdżowe pierożki pieczone z soczewicą- wegetariański kibiny

Kybyn (kibin, lit. kibinas, l.mn. kibinai) to rodzaj pieroga z ciasta drożdżowego, wielkości ok. 10-15 cm, z farszem mięsnym, tradycyjnie z baraniny, ostatnio coraz częściej z wieprzowiny. Tradycyjna potrawa Karaimów, obecna także w kuchni litewskiej. (źródło: Wikipedia)

Z tradycyjnego przepisu na kibiny zostawiłam tylko ciasto. Farsz przyrządziłam z pysznej i zdrowej soczewicy. Polecam dla wegetarian i nie tylko :)



Składniki na ciasto:

4 szklanki mąki
1 i ½ kostki margaryny
1 jajo
2 żółtka
2 dag drożdży
1 szklanka śmietany
szczypta soli
2 łyżeczki cukru

Składniki na farsz:

½ kg soczewicy
2 cebule
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz

Wykonanie farszu:

½ kg soczewicy ugotować w osolonej wodzie około 10 minut, następnie odcedzić. Usmażyć 2 cebule i zmielić razem z soczewicą i 2 ząbkami czosnku. Przyprawić solą i pieprzem do smaku

Wykonanie:

Posiekać wszystkie składniki, drożdże utrzeć z cukrem, wymieszać, wyrobić ciasto i odstawić na 30 min do zamrażarki. Następnie rozwałkować ciasto i małą szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać małe pierożki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i posmarować wierzch pierożków rozmąconymi białkiem. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni.

Polecam również pozostałe "pierogowe" przepisy:

Prawdziwe pielmienie rosyjskie- rosyjskie pierogi
Pierogi z makiem
Pieczone pierożki

Tradycyjna Kuchnia