Tym razem szarlotka w wykonaniu włoskim- czyli z bakaliami. Bardzo prosta w wykonaniu i co najważniejsze pyszna!
Składniki:
6 jabłek
½ szklanki cukru
2 cukry waniliowe
3 jaja
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
10 dag bakalii ( mieszanka studencka)
pergamin do formy
Wykonanie:
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, zasypać cukrem białym i wanilinowym, dodać bakalie i odstawić na około 45 minut do lodówki.
Następnie wbić jaja, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodę. Wymieszać dokładnie i delikatnie przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut, najlepiej w keksówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz