Tarta jabłkowo- migdałowa

Coś pysznego na weekend :)



Składniki na ciasto:

20 dag mąki
5 dag cukru pudru
10 dag masła
1 łyżka śmietany

Składniki na masę migdałową:

7 dag mielonych migdałów
8 dag cukru
4 łyżki śmietany

Składniki na masę jabłkową:

½ kg jabłek
8 dag cukru
½ szklanki rodzynek

Składniki na krem:

1 szklanka śmietany
2 jaja
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Z podanych składników zagęścić ciasto, wylepić tortownicę i wyciągnąć brzegi. Upiec na złoty kolor. Składniki masy migdałowej wymieszać i wyłożyć na przestudzone ciasto. Jabłka drobno pokroić, wymieszać z cukrem, rodzynkami, i wyłożyć na masie migdałowej. Polać śmietaną ubitą z jajami, cukrem i cynamonem i piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Proponuje podać z bitą śmietaną lub z lodami na ciepło.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz