Coś pysznego na weekend :)
Składniki na ciasto:
20 dag mąki
5 dag cukru pudru
10 dag masła
1 łyżka śmietany
Składniki na masę migdałową:
7 dag mielonych migdałów
8 dag cukru
4 łyżki śmietany
Składniki na masę jabłkową:
½ kg jabłek
8 dag cukru
½ szklanki rodzynek
Składniki na krem:
1 szklanka śmietany
2 jaja
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Z podanych składników zagęścić ciasto, wylepić tortownicę i wyciągnąć brzegi. Upiec na złoty kolor. Składniki masy migdałowej wymieszać i wyłożyć na przestudzone ciasto. Jabłka drobno pokroić, wymieszać z cukrem, rodzynkami, i wyłożyć na masie migdałowej. Polać śmietaną ubitą z jajami, cukrem i cynamonem i piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Proponuje podać z bitą śmietaną lub z lodami na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz