Prosiaczki przekładane szynką KROK PO KROKU

Te ciasteczka na słono zrobiły furorę wśród moich znajomych. Są kruche, pyszne i prezentują się genialnie :)



Składniki:

30 dag mąki
3 żółtka
1 białko jaja
12 dag masła
20 dag chudej szynki
pieprz ziarnisty
majeranek
sól
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 suszone śliwki

Wykonanie:

Z mąki, żółtek, śmietany oraz masła z odrobiną majeranku i soli zagnieść ciasto. 



Rozwałkować na grubość około 0,5 centymetra. 


Wycinać krążki (16 sztuk szklanką, 8 sztuk literatką). 


Wyłożyć 8 większych krążków, posmarować rozmąconym białkiem, następnie ułożyć wycięte krążki z szynki, ponownie posmarować białkiem, przykryć takimi samymi krążkami.


Następie układać mniejsze krążki, a z resztek ciasta uformować uszy, nosek i ryjki. 


Z suszonych śliwek (pokrojonych na mniejsze kawałki) zrobić oczy, a z pieprzu ziarnistego otwory nosowe. 


Gotowe świnki posmarować białkiem 


i piec na złoty kolor około 25 minut w temperaturze 180 stopni.


Tradycyjna Kuchnia

7 komentarzy: