Ajerkoniak- domowy likier jajeczny

Ajerkoniak (niem. Eier - jajka) jest to kremowy napój alkoholowy sporządzony z żółtek jaj kurzych utartych z cukrem i spirytusem (bądź wódką).
Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam ten smak :)




Składniki:

4 żółtka
200 ml spirytusu lub wódki
200 ml zagęszczonego, niesłodzonego mleczka z puszki
20 dag cukru pudru
½ opakowania cukru wanilinowego lub 1 starta laska wanilii

Wykonanie:

Ubijać żółtka, dosypując cukier puder i cukier wanilinowy (lub startą laskę wanilii). Dolać skondensowane mleczko, kontynuując miksowanie. Dolać spirytus i wódkę (w zależności jak mocny chcemy otrzymać likier) - delikatnie wymieszać (nie miksować!) Przelać do małych buteleczek i schłodzić.


Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz