Roladki drobiowe w cieście

Tradycyjnie roladę sporządzało się z mięsa wieprzowego, jednak spotyka się coraz częściej rolady robione z użyciem innego mięsa. Ja dziś skorzystałam z kurczaczka. Wnętrze wykonałam dziś też dosyć nietypowo- pomidor, pietruszka, szynka, ser. Całość otoczyłam w chrupiącym cieście.



Składniki:

5 filetów z kurczaka
2 łyżeczki przyprawy Vegeta
3 łyżki masła
5 plastrów szynki
5 plastrów żółtego sera
1 pomidor
natka pietruszki

składniki ciasta:

2 jaja
2 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
sól do smaku
olej do smażenia

Wykonanie:

Filety opłukać, osuszyć i delikatnie rozbić. Posypać Vegetą i odstawić na chwilę. Następnie na każdym filecie położyć plasterek szynki, żółtego sera, kawałki pomidora, drobno posiekaną natkę pietruszki i odrobinę masła. 


Zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką. Jaja wymieszać ze śmietaną, mąką i posolić do smaku. 


Roladki zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.


Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz