Składniki:
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 szklanka mleka
3 żółtka
1 ½ szklanki mÄ…ki
Sól do smaku
Olej do smażenia
Wykonanie:
Żółtka wymieszać ze śmietaną i rozprowadzić mlekiem.
Wsypać mąkę, posolić i zmiksować. Rozgrzać olej w małym rondelku i moczyć chochelkę wazową w gorącym oleju aby się mocno rozgrzała. Następnie włożyć do ciasta dokładnie oblepić i zanurzyć również w gorącym oleju.
Po chwili wyjąć, gdy ciasto jest złociste, odsączyć na ręczniku kuchennym i delikatnie zdjąć ciasto z chochelki. Gotowe wystudzone czapeczki nadziewać dowolnie: owocami lub np. sałatką ziemniaczaną
Składniki na sałatkę ziemniaczaną:
2 ugotowane marchewki
2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
2 jabłka
2 kiszone ogórki lub świeże
½ szklanki Å›mietany lub majonez
Kminek
Sól do smaku
Wykonanie sałatki żmudzkiej:
Wszystkie składniki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, wymieszać z majonezem lub śmietaną i przyprawić do smaku. Nadziewać sałatką czapeczki możemy część przykryć w formie kanapki i podawać np. na przyjęciach karnawałowych.
Rewelacyjny pomysł na "kanapki" inaczej!
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł!
OdpowiedzUsuńsuper pomysł !!
OdpowiedzUsuńAle bajer! A takie banalne;) (Radzę zlikwidowac wpisywanie kodów z obrazków przed dodaniem komentarza. Nieco zniechęca to do napisania kilku miłych słów;) )
OdpowiedzUsuńAle jesteś pomysłowa, jestem pełna podziwu :)
OdpowiedzUsuń