Kotlety z kaszy manny

Kasza manna często kojarzy się wyłącznie z potrawkami dla małych dzieci. Ja ją jednak używam często do przygotowania dań głównych (np. knedle serowe z kaszą manną)
Dziś jednak w postaci pysznych kotlecików.



Składniki:

30 dag kaszy manny
20 dag sera żółtego wędzonego (startego)
1 kostka rosołowa drobiowa
10 dag masła
3 jajka
Pęczek szczypiorku
Sól
Pieprz
Bułka tarta

Wykonanie:

Zagotować 3 szklanki wody i wrzucić kostkę rosołową. Do wrzącego rosołu wsypywać powoli kaszę mannę (mieszając uważać aby nie powstały grudki). Garnek przykryć i na najmniejszym palniku podgotowywać 5 minut. Odstawić, dodać masło i zostawić do przestudzenia. Następnie dodać resztę składników i formować owalne kotleciki.



Obtaczać w bułce tartej, smażyć na jasnozłoty kolor, podawać z dowolnym sosem.



Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze: