Knedle serowe z kaszą manną

Knedle to potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl). W Czechach natomiast knedlami określa się także popularne knedliki (z ciasta na bazie ziemniaków).
Dziś przedstawiam tradycyjne knedle w nieco odmiennej wersji- z kaszy manny. Jest to zdrowsza wersja knedli - pamiętajmy, że grysik skutecznie syci i jest łatwo przyswajalny (jest lekkostrawny).



Składniki:

40 dag białego sera
20 dag kaszy manny
2 jaja
6 dag mąki
2 łyżki mleka
2 dag margaryny
2 łyżki masła
Bułka tarta

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z żółtkami, dodać zmielony ser, mleko, kaszę mannę i pozostawić na chwilę, aż manna wchłonie składniki.



Następnie wsypać mąkę i dodać ubitą pianę z białek. Formować małe knedelki, obtaczać w mące i gotować w osolonej wodzie 5 minut. Odcedzić i podawać polane masłem stopionym z bułką tartą.

Tradycyjna Kuchnia