Składniki:
1 kg białej fasoli
3 marchewki
3 jaja
3 cebule
1 łyżka margaryny
sól czosnkowa
pieprz
majeranek
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie:
Fasolę namoczyć dzień wcześniej, gotować na wolnym ogniu i w połowie gotowania włożyć marchewki
- następnie ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę zeszklić na margarynie, dodać do ugotowanej, ostudzonej fasoli i zmielić razem z marchewką.
Następnie przyprawić do smaku, wymieszać z jajkami i gdy masa jest za rzadka wsypać odpowiednią ilość bułki tartej. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju. Można podawać na Wigilię z sosem grzybowym.
muszę zrobić! fasolowych jeszcze nie jadłam, czas to zmienić! :)
OdpowiedzUsuńmmm... lubię takie rzeczy :)
OdpowiedzUsuń