Fasolowe kotleciki

Na całym świecie uprawia się około 400 gatunków fasoli. Wszystkie odmiany zawierają dużo białkaroślinnego. Różnią się składem pierwiastków mineralnych i wartością energetyczną. Jest bogata w potas, wapń i fosfor.(źródło http://www.poradnikzdrowie.pl). Kolejnych atutów tej strączkowej rośliny jest wiele. Co najważniejsze jest po prostu pyszna. Dziś u mnie na obiad złociste kotleciki z białej fasoli.



Składniki:

1 kg białej fasoli
3 marchewki
3 jaja
3 cebule
1 łyżka margaryny
sól czosnkowa
pieprz
majeranek
bułka tarta
olej do smażenia

Wykonanie:

FasolÄ™ namoczyć dzieÅ„ wczeÅ›niej, gotować na wolnym ogniu i w poÅ‚owie gotowania wÅ‚ożyć marchewki 


- następnie ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę zeszklić na margarynie, dodać do ugotowanej, ostudzonej fasoli i zmielić razem z marchewką.



Następnie przyprawić do smaku, wymieszać z jajkami i gdy masa jest za rzadka wsypać odpowiednią ilość bułki tartej. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju. Można podawać na Wigilię z sosem grzybowym.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze: